Thursday, September 3, 2015

B-Complex Untuk Ibu Hamil

B-Complex Untuk Ibu Hamil

Assalamualaikum.....

Apabila mengetahui bahawa kita mengandung, perasaan gembira, teruja,terharu dan macam-macam lagi akan mnguasai diri kita. Betul tak?? Tapi.. perkara yang paling penting harus dibuat apabila kita disahkan hamil ialah kita akan membuat pemeriksaan di klinik kesihatan. Ini kerana untuk memastikan kandungan kita sihat dan untuk mengetahui perkembangan janin kita dari masa ke semasa. Perasan tak anda, dari hari pertama kita buat check up kandungan, ibu-ibu akan dibekalkan beberapa jenis vitamin seperti acid folik dan vitamin B-complex! Dan....ibu-ibu akan dinasihatkan oleh kakak-kakak jururawat supaya makan setiap vitamin berkenaan sepanjang kehamilan. Apa fungsi atau manfaatVitamin B terhadap ibu mengandung dan janin di dalam kandungan? Mari kita lihat kepentingan Vitamin B-Complex terhadap ibu hamil serta bayi dalam kandungan!

  • Mengurangkan risiko mendapat anemia. Semasa mengandung, ibu-ibu mudah mendapat penyakit anemia (kurang darah merah). Anemia boleh menyebabkan keguguran, bayi cacat serta kelahiran pra-matang. B- Complex Shaklee membantu pembentukan Sel Darah Merah yang sihat dan antibodi, merangsang peredaran darah dalam badan, memperbaiki kesihatan kardiovaskular, anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat dan laut. Pada trimester pertama kehamilan kita akan mengalami loya, muntah-muntah atau dikenali "morning sickness". Pengambilan B-Complex Shaklee dapat mengurangkan gejala "morning sickness" dan kelesuan. Jadi kepada ibu-ibu yang mengalami gejala ini disarankan mengambil vitamin B-Complex Shaklee.
Jika di atas ialah kepentingan Vitamin B-Complex kepada mommies, di bawah ni pula kita lihat kepentingan B-Complex kepada bayi dalam kandungan!


tanjong malim, kalumpang, slim river, taman bahtera, kampung kelawar, proton city, upsi, behrang 2020, hulu bernam
Vitamin B dan asid folik sangat penting untuk
 ibu hamil bagi mengelakkan risiko
bayi mengalami sumbing dan Spina Bifida


Ibu hamil memerlukan asid folik sebanyak 400-600mcg/hari. Sebiji B Complex Shaklee membekalkan 200mcg asid folik. Ia juga mengandungi kesemua 8 vitamin B yang penting termasuk 100% nilai harian biotin. Oleh yang demikian, Vitamin B Complex sangat penting diambil semasa proses kehamilan, penting untuk ibu dan juga bayi dalam kandungan. B-Complex Shaklee sanagat istimewa kerana ia turut magandungi asid folik...kira macam 2 in 1 la kan...hehehe. So kepada ibu-ibu yang sedang mengandung, atau yang sedang merancang untuk mendapatkan zuriat, lakukan lah yang terbaik untuk bayi kita. Saya sendiri juga mengambil B-Complex semasa hamil, dan Alhamdullilah...saya tidak ada anemia sepanjang kehamilan.

No comments:

Post a Comment